Suomen Kanihyppääjät ry
  • Etusivu
    • Yhdistys
    • Jäsenet
    • Paitatilaus 2023
    • Ajankohtaista
    • Kasvattajat
  • Tapahtumat
  • RHD-info
  • Laji-info
  • Etusivu
    • Yhdistys
    • Jäsenet
    • Paitatilaus 2023
    • Ajankohtaista
    • Kasvattajat
  • Tapahtumat
  • RHD-info
  • Laji-info

U.K.K. eli Usein kysytyt kysymykset

​1. Miten pystyn osallistumaan ensimmäisiin kisoihin ja tarvitseeko olla esim. paperit mukana?
Kilpailut ovat avoinna kaikille ikärajat saavuttaneille kaneille rotuun tai sukupuoleen katsomatta. Sukupapereita ei siis tarvita. Ilmoittautumisohjeet kuhunkin kilpailuun löydät kotisivuiltamme kilpailukutsusta. Ensimmäiset kilpailut eivät vaadi erityisvalmisteluja sen enempää kuin tulevat kilpailutkaan. Kanin kannalta olisi kuitenkin suotavaa, että se on saanut totutella valjaisiin ja tutustunut myös estehyppyyn ennen ensimmäistä kilpailupäivää.
2. Mikä on mini-luokan maksimikorkeus- ja pituus?
Luokkakohtaiset maksimipituudet- ja korkeudet voi aina tarkistaa kilpailusäännöistä. Minin maksimikorkeus on 24 cm ja maksimipituus 30 cm. Nämä mitat pätevät niin suora- kuin mutkaradalla.
3. Mikä on klassaus? Miten klassauksia ansaitaan?
Klassaus on tuttavallisempi nimitys luokkanousupisteille, joita kanit keräävät kilpailuissa. Klassausten avulla kanit siirtyvät kilpailemaan isompiin luokkiin. Klassauksista ja niiden ansaintaperiaatteista kerrotaan kilpailusääntöjen kohdissa §50-§51. Klassaus voidaan jakaa sijoittuneelle  kanille, jonka virhepisteiden keskiarvo on kaksi tai vähemmän per kierros. Mikäli kanilla on useampia virheitä, kani saa yhä sijoituksen taulukon (§50) mukaan ja palkinnon, mutta ei klassausta. Kaikki kanit, jotka menevät molemmat radat puhtaasti, saavat klassauksen sijoituksesta huolimatta.
4. Saako kani mennä helppo suoran sijasta helpon mutkan ensimmäisenä ratanaan?
Saa toki!
5. Tuletteko pitämään kisoja Vaasassa/Helsingissä/minun kotipaikkakunnallani?
Pyrimme järjestämään toimintaa mahdollisimman monipuolisesti ympäri Suomen. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia sopivista kilpailupaikoista esimerkiksi sähköpostin, facebookin yksityisviestien tai Instagramin directin kautta. Ulkokaudella hyviä kisapaikkoja ovat mm. koulujen palloilukentät, sisäkaudella taas erilaiset seura-/nuoriso-/työväentalot, joissa on vähintään 9*12m kokoinen juhlatila.
6. ​Miten mutkaradan muistaa kisoissa ja voiko sen opetella etukäteen?
Radat rakennetaan loogisiksi ja esteet numeroidaan, jotta rataa on helppo seurata suorituksen aikana. Tuomari esittelee mutkaradan ennen luokan alkua, ja rataan saa tutustua tämän yhteydessä ilman kania.
7. Käyvätkö suoriin ja mutkiin ratoihin yhteiset klassauspisteet?
Mutkista ja suorista lasketaan klassauspisteet erikseen. Kani voi siis kilpailla kahdella eri luokkatasolla samanaikaisesti. Esimerkiksi kani on voinut klassautua jo vaikeaan suoraan, mutta kilpailee mutkassa edelleen keskivaikeassa.
8. Miksi klassauspistelistalla on myös kaneja joiden perässä lukee 0 pistettä?
Klassauslista toimii yhdistyksen virallisena “kilpailurekisterinä”, jonne kirjataan ylös jokainen yhdistyksemme kilpailuun osallistunut kani. Tällöin listalla on myös monia kaneja, jotka ovat käyneet kilpailuissa, mutta eivät ole vielä ansainneet klassauspisteitä.
9. Mistä näen kanini klassaukset?
Klassauspisteet kirjataan yhdistyksen klassauslistalle, jonka löydät kotisivuilta kohdasta “Kilpailut”.
10. Miten opettaa kani valjaisiin jos se pelkää niitä? Naksutin ei toimi, koska kani kokee senkin pelottavaksi.
Valjaisiin kannattaa totutella kanille tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Kanille voidaan tarjota mieleistä tekemistä jotta se yhdistäisi valjaat miellyttäviin asioihin. Monesti esimerkiksi ulkoillessa kanin ajatukset ovat joko uusissa tuoksuissa tai ruohon mutustelussa, joten ne ehtivät nopeasti jopa unohtaa että niillä on valjaat päällä. Naksutin voi toimia valjaskoulutuksessa kanilla, jolle naksuttimen idea on jo valmiiksi opetettu, mutta muuten se ei todennäköisesti auta asiaa. Kania voi kuitenkin palkita reippaudesta esimerkiksi herkuilla tai paijauksilla.
11. Miten korkeushyppy etenee?
Korkeushyppyluokkaa aloittaessa tuomari päättää luokan aloituskorkeuden. Kaikki kanit aloittavat samasta korkeudesta. Esteen korkeutta nostetaan aina hyppykierrosten välissä, ja luokka jatkuu kunnes viimeinenkin kani ei enää pääse asetettua korkeutta puhtaasti.

Kanilla on kullakin kierroksella 3 hyppy-yritystä. Esteen saa hypätä kummalta puolelta itse haluaa, ja puolta saa myös vaihtaa kesken suorituksen. Kanin suorittaessa esteen puhtaasti, jatkaa se seuraavalle kierrokselle ja korkeudelle. Mikäli kani ei onnistu hyppäämään kierroksen korkeutta puhtaasti, sen suoritus loppuu ja sen tulokseksi kirjataan sen korkein puhtaasti suorittama korkeus.
12. Mikä on sopiva eläkeikä kanille?
Sopiva eläkeikä on kanikohtainen, eikä sille ole määritelty yhdistyksen puolesta tiettyä ikää. Kanin jaksaminen määrittelee pitkälti sen hyppyharrastuksen keston. 6 vuotta täyttäneiden kanien on mahdollista kilpailla veteraaniluokassa, jossa vastassa on muita saman ikäluokan kaneja ja esteet ovat helpon tasoisia.
13. Tuleeko minulla olla poikuenäyttöä, jotta voin hakea kasvattajanimeä? Haittaako, jos kanillani ei ole papereita?
Yhdistyksen kasvattajasäännöt löydät täältä. Kasvattajanimianomukseen tulee täyttää kohdat kanihypyssä menestyneistä kasvateista sekä vähintään kahdesta jalostuseläimestä. Menestyneeksi kasvatiksi voidaan katsoa hakijan kasvattama kani, joka on klassautunut vähintään vaikealle luokkatasolle ja kerryttänyt siitä jo klassauspisteitä. Tiedot todennetaan Suomen Kanihyppääjät ry:n klassauslistan sekä hakijan antamien tietojen pohjalta. Hakijan tulee listata vähintään yksi (1) kanihypyssä menestynyt kasvatti. Ilman kasvatusnäyttöä kasvattajanimeä ei voida myöntää. Jalostuseläimiltä ei vaadita "papereita", mutta niiden perustiedot tulee täydentää kasvattajanimihakemukseen.
14. ​Mikä on tulokasluokka? Milloin ja miten se järjestetään?
Tulokasluokka on tarkoitettu kaneille, jotka ovat vasta siirtyneet tietylle luokkatasolle tai sellaisille, jotka eivät ole kerryttäneet luokkatasoltaan klassauspisteitä. Tulokasluokan on tarkoitus tasoittaa tuloksia kokeneiden ja kokemattomien kanien välillä, sillä kokeneet kilpailevat omassa luokassaan ja kokemattomat omassaan. Tulokasluokka voidaan järjestää päällekkäin varsinaisen luokan kanssa, jolloin kaikki kanit hyppivät samaa rataa mutta tulokset kirjataan omiin listoihinsa. Tulokasluokkaa ei ole toistaiseksi vielä koskaan järjestetty Suomessa
15. ​Voiko tuomarin kani osallistua luokkaan mikäli sen ohjaa joku muu kuin tuomari itse?
Kyllä voi. Tuomari ei itse saa ohjata omaa tai jonkun muun kania tuomaroimassaan luokassa. Hän voi kuitenkin ohjata kanin ulkopuolisena kilpailijana, jolloin hän ei kerrytä klassauspisteitä eikä ole mukana tuloslistoilla.
16. Saako vesiesteeseen laittaa koristeita, esimerkiksi ankkoja?
Ei saa. Koristeet voivat helpottaa kania esteen ylityksessä ja niistä voi aiheutua tulkintavirheitä tuomarille.
17. Mitä tapahtuu, mikäli tuomari unohtaa mainita kilpailijalle maksimiajan lähestymisestä?
Tällaisen tilanteen sattuessa tuomari on tehnyt selvän virheen, mutta ajan loppuessa tulee kuitenkin noudattaa kaikille yhteistä maksimiaikaa.
18. ​Saako kani mennä toiselle kierrokselle mikäli siltä loppuu aika kesken ensimmäisellä kierroksella?
Tuomarilla ei ole velvoitetta päästää kilpailijaa toiselle kierrokselle, mikäli suoritus keskeytyy ensimmäisellä kierroksella. Yleensä tuomari voi kuitenkin antaa (aikataulujen salliessa) kanin hypätä harjoituksen vuoksi myös toisen kierroksen. Kani ei kuitenkaan saa tulosta.
19. Saako kani osallistua samana päivänä sekä miniin että helppoon luokkaan?
Saa osallistua. Huomioithan, että sinun tulee olla yhdistyksen jäsen osallistuaksesi helppoon luokkaan. Miniin osallistuminen ei vaadi jäsenyyttä.

    Edelleen vastausta vailla?

    Etkö saanut tarvitsemiasi vastauksia? Lähetä oma kysymyksesi meille tämän lomakkeen kautta!
    Voit käyttää myös nimimerkkiä.
Lähetä
Powered by Create your own unique website with customizable templates.